DIY: Vad gör man med far/mor-mors gamla virkdukar

lampa av virkad duk

Något som de flesta eftersträvar är ett fint hem som känns både mysigt och iögonfallande. Hemligheten för ett harmoniskt hem och som i sin tur höjer ribban till de högre höjderna vad gäller inredning för hemmet är detaljer, de små som stora spelar roll! Något jag själv finner är ett stort plus i kanten är om man kan göra egna personliga inredningsdetaljer, på så sätt behöver man dels inte endast hålla sig till eldoradonudlarna i slutet på månaden, man behöver heller inte känna den ytterst igenkännande ikea-känslan när man inser att hela grannskapet köpt exakt samma månadens nya tillskott av “Börje” som man själv fann till extrapris från inredningshyllan.

Så, har du liksom jag känsla för att tillverka dina egna inredningsprylar så har du hamnat rätt, jag kommer att dela med mig av en del prylar och pyssel man kan göra med saker som de flesta har hemma och ligger och skräpar utan vidare nytta.

Idag tänkte jag ta upp vad man till exempelvis kan göra med de legendariska farmor-dukarna. Ni vet de små virkade tygstycken som de gamla PROveteranerna hade liggandes på tjockTVn och skapade majkasor även vintertid? Just det, dem!

Det du behöver är i princip ett lim som du kan tänka dig funkar, jag själv använde gammalt hederligt trälim. Beroende på vad du kan tänkas vilja skapa av dessa dukar så kan du ta hjälp av olika saker och ting, vill du göra en ljuslykta likt denna:

skål skapad av virkduk

 

Så kan du använda dig av antingen en skål i önskad storlek beroende på hur stor eller vid du vill att den ska vara eller varför inte en gammal syltburk?

Något annat man kan göra som även ger en stor mysfaktor och ett otroligt vackert ljussken är en lampa och det kan man enkelt göra med hjälp av en ballong.

Till det behövs även en taklampsupphängare för att kunna fästa denna DIY (Do It Yourself) lampa då den är färdigtorkad. Finns billigt hos Ikea.

Det jag gjorde var att köpa en större ballong som man hittar på vanliga leksaksaffärer och för att förenkla stabiliteten på ballongen så ställde jag den med knutningen nedåt i en stabil burk. Därefter blötläggdes dessa dukar i trälim innan jag lade dem över ballongen för att torka. Torkningstiden beror på tjocklek på duken men för mig tog det ca 5 timmar.

Detta är ett väldigt roligt, lätt och framförallt billigt sätt att kunna skapa dig en egen design på taklampor hemma. Ni måste prova! Lova att sedan lämna en kommentar om hur det gick. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *